ACEASTA PAGINA ESTE UN PAMFLET! CINE SE SUPARA, INTRA SUB SUTANA POPII! PAC!! PAC!!CARE ESTE!!! CIURUITILOR!!! V-AM FACUT SI LA ALEGERILE ASTEA!!!!! SA TRAITI BINE!SARACILOR!

miercuri, 23 februarie 2011

HURON. MUZICA SI LGENDA.



Azi am ascultat Loena McKennitt si am descoperit o piesa noua. Huron. M-a incantat foarte tare si am zis sa citesc cate ceva despre acest trib de indieni nord-americani si sa va impartasesc si voua.
Indienii Huron
Ouendake (numit Huronia de francezi) a fost patria iniţială a Huron ocupând o suprafaţă destul de compacta, in centrul Ontario, între Bay şi Simcoe Lake. După dispersarea Huron de Iroquois în 1650, un grup s-a mutat la Lorette (la nord de Quebec). Huronii rămasi au fuzionat cu Tionontati, Erie si Neutre, si au petrecut următorii 50 de ani ca refugiaţi, rătăcind prin Wisconsin, Minnesota, Michigan. Prin 1701 au mutat la Valea Ohio, astăzi intre Detroit şi Cleveland. Ei au rămas acolo până când au fost scosi in Kansas în timpul anilor 1840. 
Numai un grup a reuşit să rămână în zona Marilor Lacuri, atunci când un mic grup din Canada s-a asezat  în sud-vestul Ontario. Problemele au început cu Legea Kansas-Nebraska (1854) care a deschis pământurile lor catre albi. Majoritatea au optat pentru cetăţenie şi alocare şi sunt în prezent recunoscuti de statul Kansas. Cei mai mulţi trăiesc încă în imediata apropiere a Kansas City, Kansas. 
Dupa combinatia cu populaţiile din Neutre, Tionontati şi Wenro, în 1535, probabil Huron, se cifrau undeva între 30.000 şi 45.000. Estimările franceze asupra triburilor de bază( patru )- Confederatiei Huron în 1615- au variat de la 20.000 până la 30.000 şi 16 - 25 sate. 
După contactul cu europenii, pierderea populaţiei Huron a fost dramatica. In 1640, epidemia de dupa război le-a redus la mai puţin de 10.000, populatia. După dispersarea lor în 1649 de către Iroquois, doar 300 de Huron au putut să se mute în condiţii de siguranţă la Lorette lângă Quebec. 
Un alt 1000, amestecat cu Tionontati şi Neutre, a scăpat de vest Marilor Lacuri. Numărul de Huron adoptati în Liga Iroquois este incert, dar trebuie să fi fost considerabil.
În 1736 populaţia din Lorette a rămas aproape de numarul de inceput-300, în timp ce numarul indivizilor care s-au mutat la capătul vestic al lacului Erie, a crescut la aproape 1.500. Prin 1908, populaţia Lorette a crescut încet la 466. În 1994, guvernul Quebec avea in evidente 2650. 
Statele Unite au în prezent mai mult de 4.000 organizati în două grupe principale: a Nation din Kansas şi Tribe Wyandotte din Oklahoma. 
Numele lor este  peiorativ si derivat din cuvântul lor "hure" cu sensul dur sau golan. Acesta a persistat ca numele lor obişnuit în Canada. Mi sunt folosite si numele de: Aragaritka (Iroquois), Hatindia Sointen (Lorette Huron), Marian (Creştin-Huron), Oenronroron (Iroquois), Telamatenon (Delaware "vine dintr-un munte sau pestera") şi Thastchetci "(Onondaga). Limba lor este Iroquoian.
Principala legenda a indienilor Huron este Big Turtle. Acesta  este o broasca testoasa ce poarta pe spatele ei intreg Pamantul. Cand aceasta oboseste si isi schimba pozitia, au loc cutremure.
Cam atat despre Huron, dragii mei. Poate va deschid pofta sa cunoasteti mai multe despre ei si imi spuneti si mie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DA SPUNE-TI OFFUL, NU TE CENZURA!!! MAI ANIMALULE!